BowenJoy

Insomnia și durerile musculo-scheletale

Bine ati venit la un nouă postare din cadrul ciclului de articole dedicate problemelor de sănătate abordate prin terapia BowenJOY. Azi vom vorbi despre un subiect interesant spunem noi: insomnia și multiplele ei implicații asupra calității vieții de zi cu zi!

Definiție și caracteristici


În primul rând trebuie precizat faptul că nu toate persoanele care dorm insuficient se încadrează în diagnosticul de insomnie. Diagonsticul acesta este atribut persoanelor ale căror probleme cu somnul sunt cronice, adică durata de manifestare este de la 1 lună în sus și sunt afectate deja într-o anumită măsură de o scădere a capacității de concentrare și de efort în desfășurarea activităților de zi cu zi.


Deci, persoanele cu episoade trecătoare de insomnie, nopți neliniștite din cauza îngrijorărilor legate de exemplu de examenul de a doua zi și a căror manifestări trec odată ce sursa îngrijorării a dispărut, nu vor fi încadrate în categoria persoanelor suferind de insomnie.


Mai trebuie să precizăm faptul că în medie adulții au nevoie de 7 până la 9 ore de somn zilnic, copii de 9 până la 13 ore, iar bebelușii de 12 până la 17 ore. Deci, cu cât înaintează persoana în vârstă, cu atât necesitatea de ore de somn tinde să scadă.
Ideea de bază este că cel mai probabil nu dormi destul dacă te simți în mod constant obosit de-a lungul zilei!

Cât de serioasă este problema insomniei


Orice organism viu doarme! Iinclusiv cele mai simple dintre acestea, cele care nu au creier sau sistem nervos prezintă ritmuri circadiene în care perioadele active sunt urmate de perioade pasive.


În cazuri extreme, studii de laborator pe animale care au inclus deprivarea continuă de somn, au arătat că insomnia poate duce rapid la dezechilibre sistemice însoțite într-un final de scăderea temperaturii corporale, probleme la nivel mental și, în final, chiar la moarte.
Totuși trebuie subliniat că în condiții normale insomnia NU este fatală, dar este semnalul unor dezechilibre sistemice importante care este bine să nu fie neglijate.

Mecanismul fiziologic al insomniei

Deci, se pune întrebarea care este mecanismul prin care privarea de somn influențează starea de sănătate a organismelor vii?  
  
Principiul este unul simplu si logic și pornește de la rolul pe care îl au perioadele de repaos și în special somnul în funcționarea normală a organismului.
 În somn, funcțiile considerate neesențiale pe timp de repaos pentru funcționarea corpului sunt reduse la minim sau chiar oprite (mișcarea, văzul, auzul, comunicarea etc.). În aceste condiții corpul își redirecționează resursele spre refacerea structurilor proprii prin intermediul sistemului nervos autonom. Pentru mai multe detalii despre funcționarea sistemului nervos autonom consultati articolul Nervul vag și importanța lui holistică. 
Astfel, în cazul personelor care suferă de dereglări de somn cronice, corpul nu are timpul necesar pentru a-și repara structurile și regla funcționarea diferitelor sisteme și astfel apar, în timp,  probleme sănătate. 

Aici omul poate apela la ajutor din exterior cum ar fi terapiile complementare. Între acestea terapia BowenJOY este o alegere de dorit, având în vedere că, îmbunătățind semnificativ simptome precum durerile musculo-scheletale, probleme de rinichi, crize de fiere etc., creează starea de confort necesară pentru ca corpul să se poată relaxa și adormi. 

Relația dintre insomnie și problemele de sănătate


Insomnia influențează starea de sănătate pe termen lung.

De exemplu, problemele de somn sunt asociate cu o mare varitate de perturbări în buna funcționare a organismului de la obezitate, diabetul de tip 2, risc de boli cardiovasculare, depresii etc.


Inclusiv personalitatea oamenilor suferinzi de insomnie se schimbă pe perioada de manifestare a acesteia, căci le scade pragul de sensibilitate la durere și capacitatea de concentrare. Un studiu din 2019 a relevat faptul că nu numai lipsa somnului, ci și fragmentarea acestuia crește activitatea în principalele zone din creier responsabile cu senzațiile și, în plus, inhibă activitatea zonelor prin care omul se adaptează la senzația de durere.


Deci, simplu spus, pe insomniac îl doare mai des, mai tare!
Cele mai frecvente probleme de sănătate care apar în cazul oamenilor care suferă de insomnie scoase în evidență de studiile medicale sunt:

  • scăderea imunității; s-a observat că pe perioada de manifestare a migrenelor scade capacitatea celulelor stem de a repara țesuturile și crește vulnerabilitatea corpului la infecții; un studiu din 2009 relevă că chiar și probeme de somn minore duc la de trei ori mai multe cazuri de guturai față de cazurile în care acestea nu sunt prezente (https://www.painscience.com/articles/insomnia-until-it-hurts.php);
  • obezitate; se pare că în țesutul adipos are loc o proliferare a celulelor stem, ceea ce duce la creșterea în greutate a persoanelor;
  • migrenele, un studiu pe 1869 cazuri de dureri cronice de cap a relevat faptul că 29% dintre ele sunt datorate insomniei;
  • înrăutățiri ale stării psihice; insomnia afectează puternic dispoziția psihologică și crește semnificativ riscul de apariție al depresiilor;
  • probleme cardio-vasculare;
  • scăderea capacității de efort fizic; afectează performanțele sportive ducând la creșterea riscului de accidentare și la prelungirea perioadei de recuperare;
  • absenteism și boli cronice în general.
    Se pare că efectele insomniei asupra corpului se fac simțite inclusiv până la 2 ani după ce aceasta a fost rezolvată!

Insomnia și durerile musculo-articulare


Este unanim acceptată legătura dintre stres și insomnie. Stresul provoacă insomnie și, reciproca e valabilă, insomnia duce la creșterea nivelelor de stres. Este un cerc vicios cunoscut în literatura de specialitate.


Deși este logică ideea că, cu cât mai intensă durerea, cu atât posibilitatea de a te simți confortabil și inevitabil, capacitatea de a adormi scade, totuși, se vorbește mai puțin despre legătura dintre insomnie și durerile musculare. Și aici putem vorbi despre un ciclu vicios: durerea musculo-articulară acută sau cronică duce la afecarea calității și cantității de somn, și invers, cu cât omul doarme mai puțin sau mai fragmentat, cu atât posibilitatea de apariție a durerilor cronice musculo-articulare crește semnificativ.


Un studiu publicat în 2016 făcut pe 133 de pacienți cu gonartroză a ajuns la concluzia că privarea de somn exacerbează procesele inflamatorii din corp așa cum este artrita. Specific cercetarea a relevat cu o mare certitudine faptul că somnul ”fragmentat” din timpul nopții are o mare influență asupra durerii de genunchi, recomandând tratarea insomniei la pacienții cu dureri de genunchi și, mai mult, a tuturor persoanelor cu dureri cronice în general.
Un studiu realizat pe persoane cu dureri în zona inferioară a spatelui a relevat că 53% dintre acestea sufereau de insomnie față de numai 3% în cazul celor dintre cei care nu sufereau de astfel de probleme de sănătate. Se pare că persoanele cu problemele de durere lombo-sacrată au un somn dezechilibrat, iar crizele de durere sunt precedate regulat de perioade de insomnie.
În sfârșit, un studiu realizat de câtre medicii departamentului de stiință a miscării ai Universității norvegiene de știință și tehnologie, realizat pe 12000 de femei de-a lungul a 10 ani a relevat faptul că în cazul persoanelor care au început să sufere de insomnie pe parcursul celor 10 ani a crescut de patru ori riscul de a dezvolta fibromialgie.

Concluzie finală


Deci, dacă te simți permanent obosit în timpul zilei sau știi chiar că suferi de insomnie, fă ceva pentru tine. În primul rând, du-te și trage un pui bun de somn profund!
Nu ai timp? Soțul/soția sforăie? câinele vecinului latră des noaptea? Atunci apelează la ajutor din exterior.


Noi îți recomandăm cu căldură să apelezi la terapia BowenJOY, terapie ușoară, nedureroasă, neinvazivă și cu efecte pozitive pe toate planurile: mental, chimic, emoțional etc!