BowenJoy

Constipația și musculatura corpului

Bine ați venit la încă un articol ce vine în sprijinul celor care practică terapia BowenJOY, dar fără indoială, al tuturor persoanelor implicate în domeniul manipulării corporale și, în general, al sănătății.


Constipația este o dereglare a evacuarii deșeurilor rezultate în urma proceselor din organism caracterizată printr-o creștere între intervalele dintre scaune.


Trebuie subliniat faptul că fiecare persoană are ritmul propriu de eliminare în funcție de viteza metabolismului propriu. Totuși, de regulă, se consideră că, dacă cineva bifează cele patru criterii de mai jos, aceasta suferă de constipație:

  • are mai puțin de trei vizite la toaletă pe săptămână;
  • materiile fecale sunt uscate și tari;
  • după defecație există senzația că nu s-a eliminat tot;
  • există discomfort sau durere intestinală.
    Un fapt interesant se referă la cauza apariției unui scaun uscat și tare. Acest fenomen se datorează rămânerii materiilor fecale o perioadă mai lungă în intestinul gros. La nivelul acestuia, se extrage excesul de apă din scaun și, cu cât acestea zăbovesc mai mult în colon, cu atât mai multă apă este extrasă și, în consecință, cu atât mai uscate și mai tari devin excrementele la evacuare.

  • Un alt fapt interesant este faptul că o persoană constipată poate suferi de creșterea frecvenței urinării sau de incontinență urinară. Acest lucru se întâmplă datorită vecinătății dintre vezica urinară și rect. Atunci când rectul este plin, se va reduce spațiul disponibil pentru vezica urinară (creșterea frecvenței urinării) și/sau creșterea presiunii pe aceasta din urmă (incontinență urinară).
    Ideea principală este că, cu cât trece mai mult timp pănă la a merge la toaletă, cu atât mai dificil devine și procesul efectiv de defecație!
    Există câteva categorii de persoane mai predispuse la constipație, și acestea sunt următoarele:
  • persoanele în vârstă – acestea tind să fie mai putin active și să aibă o viteză a metabolismului mai redusă ca în tinerețe;
  • femeile în perioada de gravidie sau după naștere când schimbările la nivel hormonal le fac predispuse la constipație;
  • persoanele care folosesc anumite medicamente;
  • persoane cu anumite probleme neurologice sau cu boli ale aparatului digestive.

Tipuri de constipație


Constipația se manifestă la nivelul tractului digestiv, mai exact în ultima parte a acestuia, la nivelul colonului și a rectului.


Se consideră că există două tipuri de constipație. Prima este așa numita constipație generală și se referă la situația în care există probleme cu peristaltismul la nivelul colonului (intestinul gros) ceea ce face ca mișcarea materiilor fecale prin tractul digestiv să fie încetinită. Peristaltismul este procesul de contractare și relaxare a musculaturii tractului digestiv în vederea eliminării deșeurilor solide produse de corp.


Al doilea tip este constipația la ieșire. Aceasta apare atunci când materiile fecale sunt blocate în zona rectului. Cu alte cuvinte, dacă rectul este contractat și incapabil să se relaxeze, devine dificil ca materiile fecale să treacă și să fie eliminate.


Mai mult, vorbim aici despre un ciclu vicios, căci cu cât mai multă încordare și forțare din partea persoanei în procesul de defecație, cu atât mai strânși devin mușchii. Se consideră ca și cauză acestui tip de constipație o disfuncție a mușchilor planșeului pelvin.

Mușchii care influențează procesul de eliminare


Sunt 2 categorii de mușchi care influențează acest proces. În ”prima linie” sunt mușchii implicați direct în procesul de digestie și care ”se ocupă” de împingerea mâncării pe parcursul digerării substanțelor nutritive către ieșire.
În a doua linie, sunt mușchii care influențează indirect procesul de eliminare. Aceștia sunt mușchii adiacenți intestinului și rectului, adică cei din zona abdominală, lombară și din partea superioară a membrelor inferioare.


Mușchii din ”prima linie” pot fi identificați în două grupe: mușchii intestinali și mușchii de la nivelul planșeului pelvin.
Prima grupă este constituită din mușchii intestinului gros. Aceștia sunt mușchi netezi, iar din punct de vedere al sistemului nervos sunt mușchi involuntari, adică activarea/dezactivarea lor ține de sistemul nervos autonom, neputând fi influnețați de către persoană în mod conștient.


A doua grupă este formată din musculatura planșeului pelvin implicată direct în procesul de eliminare și anume mușchii sfincterului. Aceștia sunt atât mușchi voluntari, cât și involuntari, adică pot fi controlați atât conștient, cât și prin intermediul sistemului nervos autonom.

Abordare terapeutică


De ce sunt importante aceste informații?
Pentru a ne da seama cum putem, prin manipulare coporală, influența cel mai bine procesul de digestie și de eliminare pentru a ajunge să funcționeze în ritm optim fiecărei persoane. Și acest lucru se poate face de către terapeut în mod direct și indirect.


Mușchii intestinali din ”prima linie”, fiind sub influența sistemului nervos autonom, se pot influneța cel mai eficient indirect, lucrând pe sistemul nervos și mai exact asupra nervului vag, principalul nerv care influențeză tractul gastro-intestinal și pe zona plexului solar, de unde se va influența sistemul nervos enteric, cel care este responsabil cu administrarea procesului de digestie.


Trebuie subliniat faptul că, de regulă, sursa principală a disfuncțiilor la acest nivel o constituie stresul vieții cotidiene, deci și mișcări specifice de relaxare psiho-emoțională pot aduce o ameliorare a simptomelor specifice.
Mușchii din ”a doua linie” pe care îi putem stimula pentru a ameliora constipația sunt localizați în zona abdominală și lombară (mușchiul ilio-psoas și mușchii oblici intern și extern), dar și în zona superioară a membrelor inferioare (mușchiul aductor mare și mușchii posteriori ai coapsei). Aceștia din urmă vor influența în primul rând musculatura planșeului pelvin și deci și rectul.

Concluzie


Deci, o ședință de terapie completă pentru o problemă de constipație va fi ideal să includă mișcări prin care influențăm:

  • musculatura specifică;
  • sistemul nervos implicat în digestie;
  • starea de relaxare generală.
    În plus, foarte important, pe lângă mișcările aplicate de terapeut, este important ca și persoana asistată să facă unele schimbări la nivelul stilului de viață și al dietei pentru a-și ajuta propriul corp în procesul reglării digestiei.
    Se știe că diferite mâncăruri ”se mișcă” în ritm diferit de-a lungul intestinului subțire, de exemplu cele bogate în grăsimi circulă mai încet decât cele bazate pe fibre. Mai mult, laptele și produsele lactate favorizează procesul de constipație.
    Deci, pe parcursul perioadei de recuperare se recomandă persoanei cu probleme la eliminare a face cel puțin următoarele schimbări:
  • mai multă mișcare, pentru a-și auto-stimula mișcările peristaltice;
  • hidratare, pentru a ajuta la procesul de drenare limfatică și a reduce dependența funcționării sistemului de lichidul din scaun;
  • reducerea sau eliminarea cel puțin pentru o perioadă (în funcție de severitatea problemei cu care se confrută) a consumului de alimente favorizante ale stazei mâncării la nivelul sistemului digestiv;
  • implicarea în activități relaxante;
  • adoptarea pe toaletă a unei poziții care favorizează defecația.
    Tehnica BowenJOY este o tehnică holistică cu efecte pe multiple planuri, inclusiv fizic, cât și psiho-emoțional, deci se potrivește foarte bine pe probleme ce țin de constipație și dezechilibre ale funcționarii tractului digestiv.