În primul rând, cu ocazia începutului de an vă urăm La multi ani! și bine ați venit la încă o postare din cadrul articolelor legate de terapia BowenJOY. Să intrăm direct în subiect.
După cum știm, în rândul durerilor de spate, durerile din partea inferioară a spatelui sunt foarte des întâlnite. Principalul simptom al acestora îl reprezintă durerea în zonă și, la prima vedere, poate părea că aceasta are totdeauna ca sursă o problemă la nivel musculo-scheletal. Și totuși există cazuri în care sursa nu este la nivelul mușchilor, oaselor sau nervilor.
Am avut situații de persoane care acuzau dureri în partea inferioara a spatelui și totuși, aplicându-le mișcări dedicate influențării contracturilor musculare din zonă, să constatăm că totuși, chiar dacă durerile scădeau în intensitate, ele nu dispăreau. Acest lucru s-a datorat faptului că sursa problemei o constituia de fapt o disfuncție a rinichilor.
Dar de ce această confuzie? Pentru că, durerile de rinichi pot fi ușor confundate cu dureri musculo-scheletale atât ca locație, cât și ca manifestare. Acesta este și motivul acestui articol care își propune să ajute terapeutul ca, pe baza informațiilor obținute de la persoana asistată, să poată identifica cât mai ușor posibil până la obținerea analizelor medicale specifice, a sursei principale a unei dureri în partea de jos a spatelui.
Pentru început trebuie precizat că problemele de rinichi doar în faza lor incipientă provoacă dureri mai dificil de diferențiat față de cele de natură musculo-scheletală. Cu cât problemele renale devin mai acute, cu atât li se adaugă simptome suplimentare care le vor ”da de gol” mai ușor, cum ar fi: febră, vomitat, urină neclară sau cu sânge, urinare dureroasă, aritmii cardiace, hipertensiune, miros urât al gurii, gust metallic în gură, respirație sacadată, edeme ale labelor picioarelor, gleznelor și/sau picioarelor, crampe musculare etc.
În articolul de față ne vom concentra asupra celorlalte cazuri, acelea în care problemele rinichilor sunt încă într-o fază de început, dar în care totuși produc dureri în zona inferioară a trunchiului. Și cum cazurile acestea sunt cele mai frecvente, întrebarea care se pune este: cum fac în practica de zi cu zi diferența între durerile de spate a căror sursă sunt disfuncțiile la nivel musculo-scheletal și cele a căror sursa sunt problemele de rinichi?
Pentru a da răspunsul vom insista pe 2 direcții: locația durerii și tipul de durere.
Astfel, durerile din zona trunchiului care au sursa problemele la rinichi apar pe traiectul aparatului urinar, din care aceștia fac parte alături de uretere, vezică urinară, uretră. Deci zonele în care discomfortul va putea apărea vor fi: partea de jos a spatelui, zona inferioară a abdomenului, zona inghinală și/sau zona interioară a coapselor.
Ca parte a aparatului locomotor, principalul rol al structurilor musculo-scheletale îl constiuie susținerea corpului în poziție bipedă și deplasarea acestuia în spațiu. Astfel, în acest caz, durerile pot apărea de-a lungul întregului corp, deci pe toată suprafața spatelui, zona abdominală, inghinală etc.
Deși se poate observa că locațiile durerilor se pot suprapune, există câteva nuanțe.
Astfel durerile de rinichi, atunci când se manifestă la nivelul spatelui, sunt resimțite o idee mai sus decât cele de natură musculo-scheletală, de o parte și de alta a coloanei, în zona inferioară a coastelor, cam la nivelul taliei și vor fi simțite ca fiind mai profunde, ”mai în interiorul corpului”. În plus, dacă radiază, vor radia în partea anterioară a corpului (abdomen inferior, zona inghinală și interiorul coapselor).
Spre deosebire de acestea, durerile cu sursă scheleto-musculară vor apărea puțin mai jos, în zona lombo-sacrată și a feselor și, dacă vor radia, o vor face de obicei către picior/picioare, uneori inclusiv până la nivelul degetelor.
De asemenea, și din punct de vedere al tipologiei durerii se poate întâmpla ca distincția să nu fie neapărat evidentă. De subliniat faptul că durerea din sursa de rinichi este ascuțită în cazul existenței pietrelor la rinichi sau constantă și ”neascuțită” în caul infecțiilor urinare. Dar și în cazul problemelor ce au ca sursă disfuncții la nivel scheleto-muscular, pot apărea dureri ”neascuțite” atunci când e o problemă la nivel muscular, sau ascuțită însoțită cu senzație de arsură dacă este afectat un nerv.
Ceea ce le distinge însă pe acestea din urmă de primele o constituie faptul că tind să depindă de poziția pe care o adoptă persoana suferindă. Astfel durerile musculo-scheletale de spate vor tinde să se ușureze la schimbarea poziției și/sau plimbări ușoare și, de asemenea, vor tinde a se înrăutăți cu cât omul face mișcare exagerat și/sau stă nemișcat într-o anumită poziție o perioadă lungă de timp. Și acesta pentru că musculaturii, pe măsură ce obosește, îi va scădea capacitatea de a susține structurile, iar dezechilibrul postural va tinde să se accentueze.
Un alt aspect important este faptul că de multe ori după o perioadă de repaos a persoanei, durerile musculo-scheletale de spate pot fi însoțite și de o senzație de inflexibilitate temporară a zonei, apărând senzația de greutate la îndreptare sau aplecare, de spate ”blocat”, iar după efectuarea câtorva mișcări/pași de ”dezmorțire” totul să pară că revine la normal. De exemplu, dacă aplecarea corpului spre înainte pentru a ridica ceva de pe jos produce disconfort, dar statul în picioare se face fără probleme sau în cazurile în care se observă că statul pe scaun pentru mult timp produce discomfort, dar exercițiile ușoare ajută, atunci vorbim de dureri de spate de natură musculo-scheletală.
De precizat că necesitatea de a urina mai des poate apărea în ambele cazuri, dar cu preponderență în durerile cu sursă problemele de rinichi. La fel si senzația de oboseală cronică poate apărea în ambele cazuri, totuși este mai des întalnită, de asemenea, în cazul problemelor de rinichi.
Concluzionând, în tabelul de mai jos sunt sintetizate principalele caracteristici care pot diferenția sursa problemei în cazul durerilor în partea de jos a spatelui:
Dureri de spate | |
De natură musculo-scheletală | Din cauza disfuncției rinichilor |
localizate inferior, la nivelul zonei lombo-sacrate | localizate mai sus, cam la nivelul de jos al cavității toracice și în partea de sus a zonei lombare |
de regulă sunt influențate de mișcare/schimbarea poziției | de regulă rămân constante la relaxare/mișcare |
pot fi însoțite de senzație de ”înțepenire” temporară a zonei | de obicei nu apare senzația de zonă inflexibilă |
sensibilitate la cald/rece | nu reacționează în mod evident la expunerea la cald/rece |
pot fi însoțite de spasme musculare | pot fi însoțite de crampe musculare |
pot fi însoțite de senzații de arsură și/sau amorțeală | tind să fie însoțite în cele mai multe cazuri de o stare de oboseală și de nevoia de a urina mai frecvent ca în trecut |
pot înceta de la sine după o anumită perioadă | tind să nu dispară fără tratament dedicat |
În terapia BowenJOY există mișcări prin care se abordează dureri datorate atât disfuncțiilor rinichilor cât și problemelor musculo-scheletale. Distincția dintre acestea va ajuta în abordarea eficientă a unor astfel de cazuri. Astfel, după o echilibrare prealabilă a corpului, se vor putea efectua mișcări adresate direct cauzei principale, ceea ce va permite obținerea de rezultate pozitive mai rapid.