Bine ați venit la un nou episod din șirul articolelor dedicate terapiei BowenJOY, terapie holistică, nedureroasă, cu numeroase beneficii pe toate planurile sănătății: fizic, chimic și psiho-emoțional.
Pe scurt, sistemul digestiv este acea componentă a corpului uman care are ca funcție principală digestia, deci descompunerea inputului alimentar în substanțe nutritive pe de o parte și deșeuri pe de altă parte, asimilarea primelor și eliminarea ultimelor.
Dereglările în funcționarea sistemului digestiv sunt unele din cele mai răspândite probleme de sănătate și cauze de boală cunoscute. Cine nu a avut macar o dată în viață un episod de vomă sau o durere de burtă, senzație de greață sau de balonare.
În articolul de față vom încerca să identificăm principala cauză comună a bolilor de la nivel digestiv.
Conform datelor statistice de peste ocean (cele autohtone nu sunt disponibile) cele mai răspândite probleme ale sistemului digestiv în funcție de numărul de bolnavi declarați sunt: refluxul gastro-esofagian, constipația cronică, sindromul colonului iritabil și ulcerul. Pe lângă acestea există alte numeroase alte afecțiuni cum ar fi pancreatita, colitele, bolile Crohn, infecțiile gastro-intestinale, hemoroizii etc.etc., acestea deși nu în număr mic, au însă o răspândire relativ mai redusă ca cele din prima categorie.
Medicina clasică identifică drept cauze acestor probleme de sănătate factori cum ar fi: infecțiile bacteriene sau virale (ex. prezența heliobacter pylori), inflamațiile, deficiențe de lactază, dificultăți de digestie, circulație slabă la nivelul intestinelor și altor organe, organe perforate, disfuncții musculare, efecte secundare ale medicamentelor etc.
De exemplu, în cazul bacteriei heliobacter pylori, în foarte multe cazuri răspunzătoare de apariția bolilor gastrice cum ar fi: gastrite, duodenite, esofagite, ulcere, un articol de pe siteul National Library of Medicine afirmă că: ”deși se estimează că aproximativ 50% din populația lumii este infectată cu H.Pylori, doar o mică proporție dintre persoanele infectate dezvoltă patologii medicale cum ar fi ulcere (10-15%), cancere (mai puțin de 1%) […] s-a stabilit că H.Pylori este un patogen prezent în oameni de mai mult de șaizeci de mii de ani”. Mai mult ”aceste valori sugerează că, deși relevante pentru apariția de boli grave, inclusiv cancerul gastric, acest patogen se pare că ar avea și alte roluri (decât de a produce boala n.m) în organismele oamenilor gazdă.”
Astfel dacă stăm să ne gândim cauzele enumerate anterior pot fi considerate maxim ca dezechilibre funcționale și nu cauze principale în bolile digestive.
Adevăratele cauze sunt cele care stau la baza dezechilibrelor funcționale. Aici medicina identifică următorii factori: dieta săracă în fibre, stresul, consumul redus de apă, lipsa de mișcare, factorii ereditari etc.
Haideți să analizăm pe scurt fiecare în parte acești factori. Să luăm cazul aportului de apă în corp. Și, deși subliniem că nu încurajăm consumul redus de apă, ba chiar dimpotrivă, cunosc persoane adulte care nu consumă apă nici măcar pe aproape de cantitatea de 2 litri pe zi de ani de zile și totuși nu suferă de tulburări ale sistemului digestiv.
Referitor la consumul de fibre, de exemplu în mod tradițional în trecut populația inuită (care trăiește in Alaska) nu a avut nici o sursă de fibră în dieta lor și, chiar dacă ieșeau să elimine în medie doar o dată pe săptămână, în general nu aveau probleme ale sistemului digestiv.
Factorul lipsei de mișcare este un important factor favorizant, dar, din nou, nu o cauză principală căci, la fel, există exemple de oameni imobilizați la pat a căror funcție digestivă se realizează în parametri normali.
Și putem astfel pune problema în cazul tuturor celorlalți factori așa numiți principali ai problemelor sistemului digestiv în afară de unul: STRESUL. Se pare că acesta nu lipsește din nici o formă de dereglare a funcționării sistemului digestiv.
Un articol al Societății canadiene pentru cercetarea intestinelor afirmă că stresul e factor principal în toate problemele digestive. Stresul va conduce la o creștere a motilității viscerale și a secreției de fluide. Stresul duce la întârziere în eliminarea conținutului din stomac, respectiv crește viteza de traversare a intestinelor de către substanțele din bolul alimentar. Această combinație duce la dureri abdominale și obișnuințe alimentare modificate. Mai mult stresul acut duce la creșterea sensibilității la durere a oamenilor.
În cazul bolii Crohn și a colitelor studiile au arătat că stresul cronic, evenimentele traumatice de viață sau depresia pot crește riscul de recidivă a bolii, studiul identificând mai multe mecanisme prin care stresul afectează atât comportamentul inflamator cât și cel imunologic la nivel gastrointestinal.
În cazul unui studiu pe 600 de pacienți cu sindromul colonului iritabil s-a stabilit faptul că factorul esențial în apariția bolii l-a constituit măsura în care persoana făcea față stresului. Cei cu nivele înalte de stres perceput, anxietate și credințe negative privitoare la boală, au avut un risc mult mai mare de a dezvolta boala.
În cazul refluxului gastroesofagian, un studiu efectuat asupra unui eșantion format din femei, s-a observat că persoanele suferinde de anxietate cronică prezentau un risc semnificativ de inrăutățire a simptomelor în timpul unui eveniment traumatic.
Deși, după cum am mai precizat cele mai multe ulcere sunt urmare a infecției cu H.Pylori, sunt dovezi care afirmă că stresul cronic stă la baza acestor afecțiuni. Astfel, s-a stabilit că stresul duce la inflamarea mucoasei, ceea ce permite sucurilor gastrice să irite mucoasa, făcând-o mai expusă la infecții.
Una din caracteristicile esențiale din Terapia BowenJOY este utilizarea de mișcări delicate, ușoare, care nu numai că nu pun stres fizic asupra structurilor vizate, ci, mai mult, ajută semnificativ la relaxarea acestora. De aceea, terapia BowenJOY este o opțiune foarte bună în cazul persoanelor cu probleme la nivelul sistemului digestiv și nu numai.