BowenJoy

Stresul si durerile de spate

Se tot vehiculează ideea că stresul ar fi unul dintre principalii responsabili pentru bolile noastre, inclusiv cele fizice și că este important să găsim modalități de a reduce nivelul de stres. Sunt multe modalități de a face acest lucru, cum ar fi terapia Bowen, masajul, meditația, chiar simplele tehnici de respirație.
Să intrăm profund în subiect și să explicăm:

De ce ar contribui stresul la boală?

Ce se întâmplă când corpul intră în starea de stres?

Care este mecanismul fiziologic din spatele acestui fenomen?


Consecința pricipală a instalării stării de stres este aceea că trupul va reacționa imediat, intrând în așa numitul mod ”luptă sau fugi”. În această stare psihologică, corpul produce, prin intermediul glandelor suprarenale, hormonul numit cortizol.


Cortizolul are numeroase funcții, iar unul dintre rolurile principale este acela de a crește tensiunea musculară. Și acest lucru este foarte important pentru că dacă, de exemplu, suntem urmăriți de un animal de pradă, avem nevoie ca mușchii noștri să răspundă rapid si eficient pentru a ne scoate din acea situație limită.


Deci, cortizolul există în sistem pentru a îndeplini funcții foarte importante și este normal ca în unele momente din viață să avem niveluri crescute ale acestuia în corp. Problema este că, în societatea modernă, momentele relativ scurte în care oamenii au creșteri ale nivelului cortizolului în sistem s-au transformat în perioade de timp lungi. Suntem stresați de termenele limită de la serviciu, de drumul către serviciu, de îngrijirea copiilor etc. Practic suntem stresați de orice și oricând.


Trăind într-o stare permanentă de stres, se secretă mai mult cortizol, si când se secretă mai mult cortizol, crește tensiunea în sistemul muscular. Deci, tensiunea din mușchi nu mai apucă să scadă. În scenariul pesimist al societății actuale în care oamenii trăiesc într-o stare permanentă de stres, ei secretă continuu acest hormon, iar tensiunea musculară se menține, ceea ce duce în timp la instaurarea unei tensiuni musculare anormale și cronice. Iar noi ca terpeuți BowenJoy pornind de la un spate tensionat de exemplu, simțim că acești oameni sunt ”încărcați”.


Deci mecanismul este:

nivel ridicat de stres – nivel ridicat de cortizol – tensiune musculară ridicată – nivel ridicat de durere.

Toate acestea sunt strâns legate și interdependente. Sunt multe studii care susțin acest mecanism corporal. Și astfel dacă simți că ești stresat, să știi că această stare perpetuată pe termen lung s-ar putea să se materializeze într-o durere fizică cronică care se poate localiza în zona lombară, cervicală, la genunchi, umeri etc.


Deci, mecanismul stres-cortizol-tensiune musculară este unul normal și a apărut cu un scop specific și dintr-o nevoie practică în confruntarea omului cu viața de zi cu zi. Când ne ridicăm dimineața din pat avem nivel crescut de cortizol, ceea ce este bine, pentru a face față zilei care este în fața noastră. Exercițiile fizice cresc nivelul de cortizol, ceea ce iarăși este un lucru normal.
Ceea ce nu este bine, după cum am zis, este menținerea nivelului ridicat al acestuia, căci această situație duce la nenumărate probleme de sănătate: boli de inimă, insomnie, creșteri în greutatea corporală etc. și o multitudine de alte efecte secundare pe lângă senzația de durere.

Terapia Bowen are rolul a da un restart organismului! Bowenjoy este o terapie fasciala care este ideala pentru dureri de spate, de umeri, lombare, spondiloza, de genunchi etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 5 =