BowenJoy

Implicațiile diafragmei în terapie

Bine ați venit la un nou articol din seria celor despre terapia BowenJOY. Astăzi vom aborda mușchiul diafragmă, o structură a cărei influență este importantă pentru funcționarea corpului.

Localizare și structură


Diafragma este o structură musculo-tendinoasă largă și subțire, cu formă de cupolă și este situată în partea inferioară a cavității toracale, respectiv partea superioară a cavitătii abdominale, astfel separând pieptul de abdomen. Mușchiul își are originea în 3 locații:

  • anterior: aspectul posterior al procesului xifoid;
  • lateral: suprafața interioară a cartilagiilor costale și coastelor 7-12;
  • posterior: în zona lombară, procesele laterale ale vertebrelor L1-L3 și ligamentele corespunzatoare.
    Este format de fapt din 2 mușchi, mușchiul crural al diafragmei și mușchiul costal al diafragmei, dar, de obicei, sunt considerați împreună. Este inervat de nervul frenic, o ramură a celui de-al 4-lea nerv cranian.
    Este important să amintim că există 3 orificii în peretele mușchiului diafragm care permit ”comunicarea” între partea inferioară și partea superioară a corpului. Primul este hiatusul esofagian, prin care vor trece atât esofagul cât și nervul vag. Al doilea este hiatusul aortic, care va permite aortei să alimenteze cu sânge partea inferioară a organismului, vena azygos, precum și ductul toracic, calea de circulație a limfei între cele 2 părți ale corpului. Al treilea orificiu este cel cavial, care permite venei cave să transporte sângele către inimă.

Funcții


În terapia BowenJOY, precum și în orice terapie, este important de cunoscut structurile și rolurile lor la nivelul funcționării corpului pentru a putea obține rezultate eficiente.
Datorită poziției sale strategice va influența atât organele din cavitatea toracală cât și din cea abdominală. Mușchiul diafragmă, pe langă structurile care trec prin cele 3 orificii, este în contact direct cu ficatul, stomacul și splina.


Principalele funcții:


a. principala influență o are asupra respirației; este principalul mușchi care implicat în inspirație; astfel, contractarea și aplatizarea mușchiului diafragm va activa etapa de inhalare de aer de către plămâni, relaxarea și ”bombarea” mușchiului coincide cu etapa de expirație;


b. influențează aparatul digestiv; datorită faptului că traiectul esofagului se intersectează cu cel al mușchiului diafragmă la nivelul hiatusului esofagian; va preveni refluxul esofagian, adică urcarea acidului gastric către partea superioară a aparatului digestiv, dar, pe de altă parte va facilita eliminarea vomei;


c. influențează aparatul excretor: prin contractarea mușchiului diafragmă se va crea o presiune la nivelul cavității abdominale care va impulsiona eliminarea urinei și a fecalelor.


d. influențează nașterea: tot datorită procesului amintit mai sus, va avea un rol important în expulzarea fătului la naștere.


e. influențează sistemul circulator, putem spune că mușchiul diafragmă împinge sângele și limfa din zonele subdiafragmatice către cele superioare și spre inimă;


f. și nu în ultimul rând, rol postural: la nivel scheletal va susține coloana vertebrală în zona lombară; lipsa activării mușchiului diafragmă poate rezulta în surplusul de activitate la nivelul mușchilor paravertebrali lombari, ceea ce poate duce la lordoze accentuate sau la rotiri către anterior ale bazinului, ducând la dureri în zona lombară.


Mai mult, implicațiile acestui mușchi sunt mult mai vaste. Și asta datorită faptului că prin orificiul esofagian, după cum am precizat anterior trece nervul vag. Despre importanța și rolul acestui nerv am vorbit într-un alt articol (vezi Nervul vag și importanta lui holistică).

Pentru a exemplifica, vom cita din acest articol: ”[…] Despre importanța lui se vorbește din ce în ce mai mult în ultima vreme. Vom spune, pentru început că, prin stimularea nervului vag se pot trata depresiile. Mai mult, în cazul celor cu probleme de tract digestiv și reflux gastro-esofagian sau chiar cei cu probleme articulare inflamatorii, se pare că activitatea nervului vag este deficitară. Și dacă mai adăugăm și faptul că activarea sau dezactivarea lui este legată de buna funcționare a inimii, plămânilor, corzilor vocale și sistemului imunitar, avem o imagine mai clară asupra impactului enorm asupra stării de sănătate a omului.”


Astfel, putem trage concluzia că în orice problemă ce ține de respirație, digestie, excreție, circulație deficitară sau inflamații la nivelul membrelor inferioare este importantă abodarea mușchiului diafragmă. Mai mult poate ajuta în cazul femeilor însărcinate.
Nu trebuie uitată și influența lui la nivel scheletal, deci acest mușchi trebuie lucrat și în probleme ce țin postură, mai ales a problemelor în zona lombară.

Simptome


Printre principalele simptome ale problemelor mușchiului diafragm se numără următoarele:

  • dureri în piept, abdomen sau spate;
  • scurtarea respirației;
  • dificultate la respirației în poziția culcat;
  • senzație de pulsație la nivelul părții superioare a abdomenului;
  • piele de culoare albăstrie;
  • senzații de arsură;
  • probleme la înghițire;
  • regurgitarea mâncării;
  • sughiț;
  • dureri abdominale după mâncare.
    Astfel, în terapie, prin stimularea manuală a mușchiului diafragmei vom contribui la buna funcționare a tuturor structurilor direct influențate de acesta, și indirect, prin intermediul nervului vag inclusiv asupra stării psihologice a omului.
    În terapia BowenJOY se pune mare accent pe eliberarea zonei abdominale, iar mușchiul diafragmă este unul din principalele structuri care se abordează.