Primesc această întrebare destul de des și cred că a venit momentul să scriu câteva rânduri din experiența mea, pe care am acumulat-o de-a lungul anilor.
Când am fost inițiat în terapia Bowen, am primit multe reguli stricte, iar una dintre ele a fost să nu combin masajul cu tehnica Bowen. Fiind din fire o persoană curioasă care caută răspunsuri logice, am întrebat care este motivul. Mi s-a spus că aceasta este regula și punct.
Da, pot spune că am respectat această regulă cu strictețe până într-o zi când, în 2017, efectuam masaj unei persoane. La sfârșitul ședinței, aceasta mi-a spus că a uitat să-mi menționeze o durere de genunchi persistentă. Atunci i-am propus timid să încercăm câteva proceduri Bowen pentru genunchi, crezând că nu va fi rău. La câteva ore după ședință, am primit un mesaj că Bowen a funcționat și că genunchiul este acum în regulă. A fost momentul în care am început să mă întreb de ce mi-a fost interzis să combin Bowen cu masajul.
Am fost învățat cu citatul „Așa a spus Tom Bowen – așa trebuie să faci“, ceea ce pentru mine nu a fost suficient, deoarece consider că medicina și terapiile alternative sunt în continuă dezvoltare și nu există un „final“. Pe măsură ce exersăm și învățăm mai mult, descoperim lucruri noi.
În 2017-2018, mergeam la companii multinaționale să fac masaj la birou, câte 15 minute de persoană, având uneori și 80 de persoane noi pe săptămână care îmi treceau prin mâini. La fiecare terapie, la sfârșit efectuam proceduri de Bowen și observam rezultate. La Academia Springlife, majoritatea cursanților care făceau masaj primeau și Bowen după masaj pentru a-mi nota rezultatele. Îmi aduc aminte în 2021, cu o grupă de masaj, cum le-am spus că studiez cum să combin masajul cu Bowen. La sfârșitul cursului, după ce primeau masaj, îi puneam pe toți pe mese și în același timp efectuam Bowen la mai multe persoane. Eu personal am ajutat sute de persoane combinând masajul cu Bowen, și da, pot spune că am testat până m-am convins, pentru a scrie aceste rânduri și a-mi asuma ceea ce spun. Se poate combina Bowen cu masajul dacă înțelegi principiul terapiei Bowen și al masajului (trigger, fascie, deep tissue). Am foarte mulți cursanți care combină terapia Bowen cu masajul în prezent și nu este săptămână să nu împărtășim rezultate frumoase.
Dacă ar fi să împărtășesc din rezultatele pe care le-am avut în ultimii 9 ani cu terapia Bowen și masajul, aș umple pagini, iar cursanții mei știu multe din întâmplările mele, deoarece sunt destul de multe care m-au impactat. În permanență caut răspunsuri pentru a înțelege cum să integrez Bowen cu masajul și alte terapii. Personal, consider că Bowen ar trebui să fie integrată în toate terapiile manuale, fiind cea mai blândă și eficientă terapie pe care am văzut-o. „Efectiv, simplitate în complexitate“ este motto-ul pe care îl spun atunci când mă gândesc la Bowen.
Fiind fondatorul Academiei Springlife, am avut ocazia să învăț sute de persoane să facă masaj și să se dezvolte în această terapie, ceea ce consider a fi fost avantajul meu cel mai mare. Am putut testa Bowen împreună cu cursanții mei. Ceea ce vreau să îți transmit prin aceste gânduri ale mele este să gândești „out of the box“ și să ai o minte deschisă. Sunt singura persoană din România care a avut curajul să dezvolte terapia Bowen în această direcție și nu este ușor să faci lucruri care te scot din confort. Dar aceasta este misiunea mea: să ajut cursanții să găsească soluții cât mai simple și să aibă rezultate cât mai bune în managementul durerii.
Dacă dorești să înveți această terapie și cum să o integrezi în terapiile prin masaj (deep tissue, fascie, trigger), te aștept cu mare drag sa pornim aceasta calatorie impreuna.