Terapia BowenJoy este o terapie holistică și se adresează în principal afecțiunilor musculo-scheletale. Dar, după cum am observat în practica de zi cu zi, are rezultate bune în majoritatea problemelor de sănătate, inclusiv în afecțiunile organelor interne: de la criza de colică renală, la esofagite de reflux, probleme de tranzit, la fibroame uterine, până la sindromul colonului iritabil.
Tensiunea musculară poate afecta organele interne? Descoperă conexiunea subtilă dintre tensiunea musculară și sănătatea sistemului intern
Totuși, se pune întrebarea, exista sau nu totuși o legătură între tehnica Bowen în care se lucrează pe mușchi, fascii, ligamente și tendoane și modul de funcționare al organelor interne?
Și dacă da, care este mecanismul fiziologic din spatele acestei interdependențe?
La prima vedere nu pare a exista vreo conexiune între o încordare musculară și o disfuncție a unui organ. Mușchii cu mușchii și organele cu organele, s-ar putea spune. Și totuși, să nu uităm că din coloana vertebrală pornesc terminații nervoase către fiecare dintre organele interne în parte. O contractură musculară cronică (și vorbim aici de contracturi de ani de zile) a mușchilor paravertebrali va aduce cu sine sincope în comunicarea dintre sistemul nervos central și organ. Într-un articol postat pe US National Library of Medicine se spune: ”contracțiile musculare activează diferiți receptori legați cu neuronii senzitivi ce inervează mușchii. Această stimulare modifică frecvența de descărcare (discharge frequency) a acestor nervi și, în consecință, feedbackul lor către sistemul nervos central, inclusiv către creier și măduva spinării”. Sigur, aici este vorba strict de mușchi, dar mai mult ca sigur, traiectoria tuturor circuitelor care intersectează mușchiul respectiv vor avea de suferit în urma lipsei de tonicitate a acestuia.
Astfel, o contractură musculară prelungită în timp și care a devenit ”normalitate”, va influența inclusiv circulația sanguină și limfatică în zonă, putând duce la o vascularizare neuniformă, precum și la staze limfatice. Inclusiv funcționalitatea liniilor fasciale din care face parte musculatura contractată cronic va fi afectată negativ în timp. După cum am precizat într-un articol anterior, știind că fascia se deformează plastic, o contractură musculară provoacă o ”dilatare” zonală a fasciei din care face parte și, concomitent, o tragere a restului fasciei către zona contractată. Astfel, toate structurile de pe traiectul liniei fasciale vor fi, într-un fel sau altul, afectate.
În plus, o contractură musculară devenită cronică, va pune fizic presiune asupra organelor adiacente, influențându-le funcționarea. Spre exemplu, am observat la oamenii cu probleme de stomac sau de tranzit intestinal care au venit pe parcursul timpului la terapie, faptul că prezentau o contractură cronică a mușchiului drept abdominal. S-a observat că inclusiv deformarea fizică a celulelor de colagen la nivel fascial duce la funcționarea defectuoasă a acesteia (prin lipsa de hidratare fascială) și a întregii linii fasciale în general.
Luând în considerare cele de mai sus, putem spune că însumate, efectele unei contracturi musculare prelungite asupra organelor adiacente sunt semnificative și pot, fără îndoială, duce la funcționarea defectuoasă a acestora.
Deci, mecanismul este:
Cauza: contractură musculară cronică
blocaj în circulația normală a fluidelor +
schimbări în poziția și forma organelor +
afectarea circulației impulsurilor nervoase
Efect: dereglări de funcționare ale organelor interne
Și, fără îndoială, se poate observa și fenomenul invers, o funcționare defectuasă a unui organ intern, din varii motive, poate duce la contractarea mușchilor adiacenți tocmai pentru a menține zona imobilă și pentru a evita apariția senzației de durere.
După cum știm, terapia BowenJoy este o tehnică prin excelență relaxantă, și are ca scop recăpătarea tonusului normal a musculaturii cronic încordate. De aceea, terapia BowenJoy efectuată regulat, incluzând mișcări din terapia Bowen, masaj, trigger point, reflexoterapie, va aduce o îmbunătățire a sănătății atât la nivel musculo-scheletal, cât și la nivel organic.