Există în mod curent situații în care, în timpul ședințelor, în urma aplicării unei mișcări de terapie Bowen într-o zonă a corpului, persoana asistată să declare că simte senzații în altă zonă. De exemplu, în cazul unor mișcări în zona cervicală, omul să spună că le-a simțit până în talpă. Ba chiar mai mult, în urma aplicării de terapie Bowen în zona șoldului, să se atenueze dureri vechi din zona umerilor.
Relaxarea mio-fascială este unul din efectele principale induse prin terapia BowenJOY.
Tom Bowen afirma că lucrează cu terminațiile nervoase. Această declaratie dezvăluie 2 principii de bază din terapia Bowen.
Prima este aceea că terapia Bowen nu este invazivă, nu “obligă” corpul la relaxare, ci, cum s-a spus anterior, o induce, o stimulează de fapt. Acest lucru oferă o clarificare asupra celui de-al doilea principiu din terapia Bowen și anume circuitul efectelor acesteia, de la mișcare până la reducerea și/sau dispariția durerii.
Deci cum funcționează terapia Bowen și ce rol are fascia în tot acest angrenaj?
În primul rând trebuie menționat că fascia este un țesut de tip conjunctiv neîntrerupt care înconjoară toate structurile corpului uman și că are o dispunere relativ longitudinală de-a lungul corpului. În primul rând mișcările BowenJOY se aplică pe puncte cheie de pe mușchi, ligamente, tendoane și fascii. Acestea vor atinge terminațiile nervoase responsabile prin care se trimit comenzile de la creier către structura pe care se lucrează. Zona respectivă a corpului, percepând mișcările, va trimite impulsuri nervoase către sistemul nervos. Acesta le va prelua și le va interpreta ca o stimulare a procesului de relaxare și implicit de pornire a procesului de auto-reglare, auto-vindecare. Astfel, în acest moment, creierul va trimite o comandă de relaxare către structura vizată.
Linia fascială superficială anterioară și linia fascială superficială posterioară
Se știe că o structură contractată într-o parte a corpului va genera o contractură sau, din contra, o “atrofiere” de natură compensatorie a unei alte structuri în altă zonă a corpului. De exemplu o contractură a mușchiului drept abdominal, dacă se cronicizează, duce la o contractură compensatorie a mușchilor paravertebrali pentru a susține poziția verticală a persoanei respective. Mai mult prin rețeaua de fascii se va produce o “tragere”, o scurtare a restului structurilor cuprinse de fascia pe traiectul căreia se află respectiva contractură musculară. De exemplu, o contractură musculară cronică și semnificativă la nivelul articulației sacrate și coxo-femurale, va atrage după sine o “tragere” înspre superior a membrului inferior pe partea căruia este prezentă aceasta. Mai pe șleau, o “scurtare a piciorului” afectat.
Astfel, deși rolul fasciei este acela de a facilita un anumit grad de funcționare independentă a structurilor pe care le înconjoară față ce celelalte structuri adiacente, o modificare semnificativă și cronică a uneia dintre structuri, va influența și celelalte structuri de pe traiectul fasciei, producându-se o reducere a spațiului vital disponibil al acestora din urmă.
Terapia Bowen va induce o relaxare a structurii vizate și, prin consecință, a tuturor structurilor cuprinse de fascia corespunzătoare. BowenJOY ia în calcul aceste principii și, acționând în consecință, va produce efectele holistice la nivelul întregului corp.